Forsiden | Om NPS | Om parapsykologi | Beste forskning | Møter/Aktiviteter | Boksamling | Vårt tidskrift | Artikler | Bli medlem
Beste Forskning
Apparisjoner
Drømmetelepati
Forutanelser
Ganzfeld-telepati Klarsyn ved «Remote viewing»
Mikro-psykokinese
Poltergeist
Sheep-goat effekten

Beste forskning

Apparisjoner

Hvordan kan man undersøke vitenskapelig slike spontane opplevelser som apparisjoner av avdøde slektninger eller av levende, kriseapparisjoner av folk idet de dør, eller "klassiske spøkelser" som går igjen i hus?  Forskerne selv er nesten aldri tilstede ved opplevelsen, og ofte har noen men ikke alle tilstedeværende sett apparisjonen. Uansett troverdigheten til oppleveren, er det de tilfellene som gir spesifikk identifikasjon sammen med informasjon som oppleveren ikke visste på forhånd, som har størst vitenskapelig verdi.

Man går fram i to faser, litt som ved politietterforskning. Først søker man å bringe på det rene hva som faktisk skjedde, som kalles autentisering. Skriftlige beretninger og intervjuer tas av opplever(e) og vitner, verifisering av fakta søkes, fysiske og psykologiske omstendigheter noteres etc. Først deretter kommer vurderingene, som troverdigheten til personene, usikkerheter omkring fakta, alternative forklaringer o.l.. Blant alternative hypoteser finner man "the usual suspects": feiltolkninger av normale hendelser, juks, fantestreker, løgn, fantasi, hallusinasjoner produsert av det ubevisste.

Beste forskning:

Apparisjon av avdøde: 1925: James L. Chaffin
Dette er en av de best undersøkte og verifiserte tilfellene fra arkivene til SPR [1] .

Denne beskrivelsen er gjengitt etter en bok av Michael Schmicker: Best Evidence [2]. Da gårdbrukeren James L. Chaffin i North Carolina døde i 1921, visste hele familien at gården ifølge et testament fra 1905 skulle gå til hans tredje sønn Marshall. Men i 1925 begynte en av hans brødre J.P. å få svært livaktige drømmer der hans far sto fram ved senga hans, iført sin gamle svarte frakk. I drømmen sa han: "Du vil finne mitt testamente i frakkelomma". Han ble overbevist om at faren kom tilbake for å forklare om en feil i forbindelse med testamentet. Hans mor fortalte ham at en tredje bror John hadde overtatt frakken, og da J.P. dro til ham og undersøkte frakken, fant han et papirstykke som var sydd inn i foret. Der var det skrevet med farens håndskrift: "Les kap.27 i 1.Mosebok i min fars gamle Bibel". (Om Isak og sønnene Esau og Jakob! Anm. J.M.). De fant bibelen, og med en nabo tilstede som vitne åpnet de den på dette kapitlet. Der lå et revidert testamente. Retten i North Carolina dømte det nye testamentet som gyldig. Man kan si at et gjenferd lyktes i å kommunisere med et levende menneske om noe som tilsynelatende ingen utenom gjenferdet visste om.
SPR undersøkte saken nøye og sendte en advokat til North Carolina for å vurdere testamentene og rettsdokumentene, og intervjue alle familiemedlemmer og vitner. Ti vitner i retten gjenkjente håndskriften i det andre testamentet som James Chaffins. Men kunne J.P. ha visst om testamentet hele tida? Hvorfor skulle han da vente så lenge før han røpet det? Og hvorfor lot han i så fall frakken komme ut av syne i så lang tid med risiko for at den gikk tapt? SPR sin etterforsker konkluderte: "Det er vanskelig å foreslå en tilfredsstillende forklaring av fakta på en normal måte"

Kriseapparisjon: 1918: Løytnant David McConnel
En av de best kjente tilfellene av kriseapparisjon gjelder løytnant David McConnel som var under opplæring som pilot i det engelske Royal Air Force. Han døde da et fly som han fløy til en annen flystasjon krasjet 7. desember 1918. Man vet at han døde nøyaktig kl. 15:25, for armbåndsuret hans stoppet idet flyet traff bakken. Omtrent samtidig satt han romkamerat i flyversalongen på flystasjonen og så ham komme inn gjennom døra. Larkin spurte om han hadde hatt en bra tur, og McConnel svarte: "Yes. Got there all right. Had a good trip". Så forlot han rommet igjen. Litt seinere kom en annen venn av dem begge inn og sa han håpet at McConnel kom tilbake i god tid for en middag sammen. Larkin svarte at han allerede var kommet tilbake. Seinere den kvelden hørte de om flyulykken og McConnels død. Larkin, forbløffet over apparisjonen tidligere på dagen, rapporterte hendelsen neste dag til sin overordnede, med vennen som bekreftet hans utsagn. Den 22. desember skrev Larkin ned detaljene i et brev til McConnels familie, som hadde hørt om hendelsen da de kom for å hente liket av sønnen. SPR undersøkte saken, og fant at den var en av de best bevitnede tilfellene av kriseapparisjoner de hadde i sine arkiver. Et troverdig no-nonsense vitnes beskrivelse, med bekreftelse av et annet troverdig vitne. Beskrivelsene var nedtegnet meget kort tid etter hendelsene, mens minnet ennå var ferskt[3],[4].[1] Case of the Will of James L. Chaffin. Proceedings, Vol.XXXVI, 1926-28, pp. 517-524

[2] JMichael Scmicker: Best Evidence. Writers Club Press, New York, 2002, pp.222-223

[3] Journal of Society for Psychical Research, Vol.XIX, 1919-1920

[4] Michael Scmicker: Best Evidence. Writers Club Press, New York, 2002, pp.223-224

Kontakt oss


Norsk Parapsykologisk Selskap

Adresse:
Postboks 249
1319 Bekkestua

Telefon:
Leder:
90175828
Sekretær: 90612691

E-post:
informasjon@parapsykologi.no

Mer informasjon her.


For any type of enqueries - contact: Jan Guttulsrud

No part of this website may be reproduced without written permission.

Copyright 2009©ArtisticDesign